Veelzijdig en Informatief

DE CAJUN TREKZAK IS EEN ÉÉNRIJER, D.W.Z.

ÉÉN RIJ KNOPPEN VOOR DE MELODIE EN TWEE BAS

KNOPPEN.

DIE VOOR ZYDECO EEN TWEE OF DRIERIJER

ALLEZ MAMA

Allez Mama is een Nederlandse Cajun & Zydeco-band rondom

zanger/trekzakspeler/accordeonist Lenny Laroux

Biografie

Deze Utrechtse band heeft vijf Nederlandstalige studio-albums uitgebracht en speelde van

 1994 tot 2008 live-optredens door Nederland en België. Naast de gebruikelijke muziekcafés, kleine zalen en feesttenten was Allez Mama ook regelmatig te vinden op de grote festivals zoals Oerol (Terschelling), ZydecoZity (Raamsdonksveer), Zydeco At Sea (Ameland), Jazz Breda (Breda) en de Amsterdamse Uitmarkt

De band is in 1994 begonnen met optreden, waarna in 1995 de cd Hunkeren werd

uitgebracht op het KOCH-label. Deze cd baarde in de wereld van de Zydeco veel opzien. In 1995 scoorde de groep direct een hit met de Tex Mex-polka Je Liegt Dat Je Barst. Dit nummer bleek later de rode draad van het succes van de band, waardoor ze veel radio- en televisieoptredens kreeg aangeboden, ander andere bij Veronica, RTL4, SBS 6 en The Box. Ook werden er in deze periode veel live-optredens gespeeld in België (onder andere op Folk Dranouter en Sfinx) en Nederland (onder andere de Bevrijdingsfestivals).

Hunkeren werd een jaar later al opgevolgd door het meer ingetogen tweede album Zi Zo Zydeco. Op deze cd werd Allez Mama op saxofoon bijgestaan door de Amerikaanse saxofonist Frank Savoy. Dit is te horen in het nummer "Zoeken Naar Zydeco", een cover van That Was Your Mother van Paul Simon. In dat nummer roept Lenny Laroux, vlak voor de saxofoonsolo: "Hey Frank Savoy, blow that horn!"

In 1998 verscheen onder het SKY-label de concept-CD Indiaan In De Stad waarop Zegt Ze Ja Of Zegt Ze Nee (Doetsenut) te horen is. Hiervan verscheen in 1999 de eerste videoclip van de band, geproduceerd door Huub Kop. De video is op YouTube te zien (zie externe links).

Het laatste studioalbum van Allez Mama verscheen in 2001. De cd De Dubbele kick. Het album is vernoemd naar de Zydeco-term double Clutchin' Zydeco, wat staat voor een ruigere, meer rock-georiënteerde muziekstijl. Deze cd kreeg in muziekkrant OOR een uitstekende recensie, geschreven door Herman van der Horst. Van het album verscheen de videoclip Wereldbeat Zydeco, te zien op YouTube (zie externe links). Het promotietournee van het album ging langs het Nederlandse clubcirquit en regionale TV-zenders, en kwam in het NPS-programma Raymann is laat.

Op 23 december 2007 gaf Allez Mama een afscheidsoptreden voor ongeveer 100 vaste fans en 50 genodigden in de Swamp Studio in Raamsdonk. Van dit optreden is de cd Route Barrée uitgebracht onder het label van de studio, Swamp Records. Een release van de DVD-registratie is op dit moment in voorbereiding.

Met dit afscheidsoptreden is -voorlopig- een einde gekomen aan de optredens van de band.

Hoewel de Cajun & Zydeco een traditionele stijl is met een eigen geluid en een eigen idioom, heeft Allez Mama, door de jaren heen een

 onmiskenbare eigen zydeco-stijl ontwikkeld. Bij de beschrijving van deze stijl moet onderscheid worden gemaakt tussen Allez Mama live en Allez Mama op de cd.

Voor een live-publiek stond Allez Mama erom bekend om alle registers open te trekken om de zaal aan het dansen te krijgen. Mede daarom bestond het live-repertoire dan ook vaak uit de voor de Zydeco zo kenmerkende polka's, aangevuld met andere nummers met een dansbaar ritme of een sterke drive. Op de cd's zijn echter tussen deze danskrakers veel ingetogen nummers te horen. Daaruit spreekt de meer ernstige, beschouwende kant van frontman Lenny Laroux. Zo is het nummer Eenzaamheid van de cd De Dubbele Kick een ballad die de onpersoonlijkheid van de huidige maatschappij aan de kaak stelt. Op het nummer Grand Bayou van de cd Zi Zo Zydeco verhaalt Laroux van een verlangen naar een eenvoudiger wereld waarin de mens veel meer zichzelf kan zijn.

Hét kenmerk van Allez Mama is altijd de Nederlandse taal geweest. Hoewel er in Nederland regelmatig Zydeco-bands te zien zijn geweest, is Allez Mama de enige geweest die uitsluitend in het Nederlands werkt. (Hoewel, helemaal Nederlands klopt ook weer niet, want als Zydeco-band ontkom je er niet aan om eens een traditional in het Frans te zingen, zoals het nummer Tout Le Soir op het tweede album.) Een ander, belangrijk kenmerk van de band kwam in 1996 in de vorm van de unieke gitaarstijl van Dikkie van der Woerdt. Deze Amsterdamse gitarist bracht de band een blues-gevoel met een duidelijk Afrikaanse stijl van spelen. De synthese van Zydeco, blues, rock en deze Afrikaanse invloeden hebben geleid tot een muziekstijl die van de band zelf de naam "Wereldbeat Zydeco" heeft gekregen.

Door de albums heen hebben de rock en de blues steeds meer een plaats gevonden bij Allez Mama. Dit komt onder andere door de toetreding van Ad van Emmerik tot de band in 2005. Deze multi-instrumentalist bracht zowel live als op cd de blues mee in de vorm van de bluesharp, een mondharmonica die, gespeeld door een Shure 520 Green Bullet-microfoon en Fender gitaarversterker, een rauw, scheurend geluid krijgt. Ook drummer M. "Baaf" Stavenuiter heeft zich, door de jaren heen, steeds meer een rock-geluid aangemeten. Op de cd De Dubbele Kick is deze ruigere Zydeco-stijl goed te horen in het nummer Weet Je Nog Waar Je Was.

BRON:Wikipedia

QUEEN IDA

Biografie:

Ida Lewis "Queen Ida" Guillory (geboren 15 januari 1929 in Lake Charles , Louisiana) is een  Creoolse accordeonist . Zij was de eerste vrouwelijke accordeonspeler in een  zydeco band. [ nodig citaat ] Queen Ida's muziek is een eclectische mix van R & B, het Caribisch gebied, en Cajun, hoewel de aanwezigheid van haar accordeon altijd het traditionele klank in ere houdt. 

Queen Ida is een trotse Creoolse vrouw, geboren als Ida Lewis Guillory in een muzikaal gezin in Lake Charles, Queen Ida heeft accordeon

 spelen geleerd  van haar moeder nadat ze een paar jaar piano had  leren spelen .  Haar familie verhuisde naar Beaumont , Texas , toen ze tien jaar was en acht jaar later verhuisde ze naar San Francisco , Californië . Haar eerste taal is Frans, en waar ze kwamen, nam ze hun Creoolse cultuur en muziek met zich hen. [ nodig citaat ]

Queen Ida en haar band speelde op het Monterey Jazz Festival in 1976 en 1988, en het San Francisco Blues Festival in 1975, 1978 en 1991. In 1988, toerde Queen Ida door Japan,Zij was de eerste zydeco kunstenaar die dit deed. Ze toerde het volgende jaar door Afrika   en in 1990 ging ze naar Australië en Nieuw-Zeeland .  Op de cd- album , Back on the Bayou(1999),speelt Queen Ida samen op de bayou van Louisiana met haar broer, Al Rapone,op een zydeco reünie.  Rapone  schreef en produceerde vaak voor haar en vormden samen de Bon Temps Zydeco Band, en later werd zijn zus back-up-groep.  verdubbelen ze de accordeons met haar oudste zoon Myrick "Freeze" Guillory, ze worden bijgestaan door Terry Buddingh op bas, James Santiago op gitaar, Bernard Anderson op saxofoon, Eric Nielson op drums, en haar jongste zoon Ron "The Rock" Guillory op   wasbord en zang.  Queen Ida is ook co-auteur van een kookboek , Cookin 'met koningin Ida in 1990, die Creoolse recepten aan bod laat komen.  Door de jaren 2000 beef ze op tournee gaan en uitvoeringen geveven. Hoewel ze geen albums meer opnam,in deze periode.

BRON:Wikipedia